"verboden" rijst met kokosmelk en mango

Is het ontbijt of is het dessert? Dit gerechtje is gemaakt met zwarte ketanrijst. Het is een soort zwarte kleefrijst die een nootachtige smaak heeft. De rijst bevat meer vezels en eiwitten dan zilvervliesrijst.

 

INGREDIËNTEN: (voor 1 persoon)

60 gram zwarte rijst (zwarte ketanrijst) 

120 ml kokosmelk

1 vanillestokje (of 1 zakje vanillesuiker indien je het als dessert wil eten) 

100 gram mango (mag uit diepvries!)  

 

Laat de zwarte rijst best eerst een nachtje weken in koud water. Dit hoeft niet echt, maar het maakt de kooktijd minder zodat je de kans verkleint dat je rijstpap gaat verbranden. 

  • Spoel de rijst even met koud water en doe in een pot of pan met dikke bodem.
  • Kook de rijst tot deze bijna gaar is in een ruime hoeveelheid water. Dit duurt ongeveer 45 minuten. 
  • verwarm intussen in een kookpot of steelpannetje de kokosmelk. 
  • Snij het vanillestokje door, schraap het uit en voeg de zwarte vanille bij de kokosmelk terwijl deze warm wordt. Het stokje mag er ook even bij*. 
  • Ontdooi de mango en blend tot een gladde massa met een mixer. 
  • Verwijder het vanillestokje uit de kokosmelk 
  • Giet de rijst af en voeg deze bij de kokosmelk zodat de rijst nog verder kan garen. 
  • Verwarm tot de rijst gaar is en tot deze mooi ingedikt is, zoals rijstpap.  

Ik heb het zelf laten afkoelen in de koelkast en nadien afgewerkt met de mango. Je zou dit natuurlijk ook warm kunnen eten! 

Smakelijk!

 

*je kunt het vanillestokje ook vervangen door 1 zakje vanillesuiker indien je een zoet gerecht wil maken.