Pompoen-havermout pancakes met ricotta

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen: 

  • 200g havermoutvlokken
  • 50g maiszetmeel
  • 1/2de zakje bakpoeder
  • 4 eieren
  • 400 ml melk
  • 50g suiker of 50g Zùsto
  • 250g pompoenblokjes (vruchtvlees) vers of uit diepvries
  • 1 eetlepel plantaardige vloeibare vetstof
  • Zout
  • Ricotta
  • (Bosbessen) confituur of eender welke je in huis hebt.
  • Eventueel wat fruit om te garneren.
  • Vetstof om te bakken (olie of vloeibare margarine)

Bereiding:

  • Maak de havermoutvlokken een beetje fijner met een mixer. Voeg er het maiszetmeel en bakpoeder aan toe en doe het samen in een kom (geloof me, je wil de havermout niet mixen in een lage kom, tenzij je graag heel je keuken wil poetsen. Ik spreek uit ervaring 😊).
  • Ontdooi de pompoenblokjes indien ze uit de vriezer komen en mix de pompoenblokjes samen met de melk tot een glad mengsel (een beetje brokjes ga je altijd wel hebben door de pompoen).
  • Voeg zout, suiker, boter toe aan de kom met havermout.
  • Scheid het eiwit van de eierdooiers en hou apart in een maatbeker. De eierdooiers kun je alvast toevoegen aan het havermoutmengsel.
  • Voeg met kleine beetjes de melk met pompoen toe aan de havermout en meng door elkaar tot een (bijna) glad beslag. Je kan dit eventueel met een keukenmachine doen.
  • Klop de eiwitten stijf in de maatbeker en roer het eiwit voorzichtig onder het havermoutbeslag. Laat een half uurtje rusten.
  • Doe een beetje vetstof in een pan en bak de pancakes een voor een. Maak ze niet te groot, want dat is niet zo handig om ze om te draaien.

Garneer met ricotta, confituur en vers fruit. Smakelijk!

kleine lifehack: ik heb de ricotta in een plastic diepvrieszakje gedaan en de punt er afgeknipt zodat ik het als een spuitzak kon gebruiken ;-).