Okonomiyaki met spek en Chinese kool

Ingrediënten voor 4 personen:

200g spek

2 eieren per persoon (8 dus)

150g bloem

2 stengels lente-ui

1/2de Chinese kool (of witte kool kan ook)

Peper en zout

1 eetlepel witte misopasta of eventueel een groentebouillonblokje. (Als je het in huis hebt, ik had deze een keer zonder gemaakt en ik vond het ook prima)

Voor de topping:

Gefrituurde uitjes

OF

 panko (krokant bakken in wat olijfolie)

Het groen van de lente-ui

Voor de sausjes:

  • 60ml sojasaus met 1 eetlepel honing, 2 eetlepels rijstazijn (of andere azijn) en 140g tomatenpuree en beetje water (samen opwarmen tot goed gemengd tot een gladde saus).
  • Wasabi mayonaise of kewpie
  • Je kan ook kant en klare tonkatsu saus kopen in een Chinese supermarkt, het komt erop neer dat je een saus kiest dat een mengeling van sojasaus met groente (of vruchten) saus is. Je zou bijvoorbeeld ook sojasaus met tomatenketchup kunnen mengen)

Bereiding

Rasp de Chinese kool fijn ( of hak in fijne reepjes). Vaak wordt voor okonomiyaki witte kool gebruikt, aangezien mijn kinderen meer fan zijn van Chinese kool en ik die zelf ook sappiger vind in dit gerecht kies ik daar dus voor.

Hak de lente-ui in schijfjes en hou het groene deel apart. Voeg het witte deel bij de kool.

Bak de spekblokjes krokant en laat uitlekken op wat keukenpapier. Je zou ipv spek ook halloumi of zalm kunnen gebruiken

Meng de bloem met de eieren en misopasta (of bouillon) tot een gladde massa en meng door de kool. Voeg ook het spek toe (als iedereen voor spek kiest, anders voeg je dit pas toe in de pan wanneer je de pannenkoek bakt). 

Maak de tomaten-sojasaus en meng mayonaise met wat wasabipasta.

  • Ik gebruikte deze keer Kewpie dat is Japanse mayonaise (ik koop hem meestal bij jumbo). Kewpie wordt vaak gebruikt op sushi en is licht pittig. Ik gebruik het vaak in combinatie met zalm of tonijn.

Verhit wat olie of vloeibaar bakvet in een pannenkoekenpan en verdeel wat van de kool-pannenkoekendeeg over de pan.

Om de “pannenkoek” om te draaien gebruik ik een bord of het deksel van een kookpot zodat hij niet breekt. Met een spatel lukt me het niet om hem in zijn geheel om te draaien 😊. Je zou ook kleintjes kunnen maken, dan zal het vast wel lukken met een spatel. Trust me, je wil hem niet omflippen zoals je met een gewone pannenkoek zou doen!

Leg de pannenkoek op een bord en dresseer met het groen van de lente-ui, de gefrituurde uitjes en de sausjes.

Smakelijk!