Zin in een voedzame curry zonder room of kokosmelk? Dan is deze curry in Nepalese stijl iets voor jou. Je kan deze trouwens perfect een dag op voorhand maken, zodat je 's avonds na je werk snel aan tafel kan. 

In dit geval heb ik de curry gemaakt met lamsvlees, maar het kan perfect met kippendijen of een vegetarische versie met kikkererwten.

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500g lamsvlees (ik heb lamsboutsneden genomen) of 500g kippendijen (zonder bot) of kikkererwten.
  • 4 grote tomaten ( of 6 kleinere)
  • 1 ui
  • Laurierblad 2 stuks
  • Kruidnagel 3 stuks
  • Kardemompeulen 4 stuks
  • Geraspte gember (stuk van 1.5cm)
  • Geperste look (2 teentjes)
  • 1 theelepel Kurkuma
  • 1 chilipeper ( gedroogd of vers)
  • 1 stok kaneel
  • ½ theelepel venkelzaad
  • Zonnebloemolie
  • 2 curryblaadjes (optioneel)
  • 400g sperziebonen (gebroken)

Voor de rijst:

  • 400g basmatirijst
  • 1 grote prei
  • 1 paprika
  • 2 handjes sojascheuten
  • Plantaardige olie om de groenten in te wokken.

Of gewoon 2 zakjes wokgroenten mix (met sojascheuten en prei)

Ik heb er nog een theelepel garam masala pasta bijgedaan maar in principe zitten alle bovenstaande kruiden in die pasta, dus als je dat niet hebt hoef je het voor dit gerecht niet per se te halen.

Bereiding:

Kook de basmatirijst en snij de groenten voor erbij.

Zet de rijst opzij voor af te koelen.

Snij de tomaten in grove stukken en versnipper de ui. Snij het lamsvlees (of kip) in stukken.

Kneus de kardemompeulen, rasp de gember en de look. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een braadpan (die je kan afdekken, een wok en een tajine kan bijvoorbeeld ook) en voeg de kardemom, laurier, look, gember, chilipeper, kaneel, kurkuma, garam masala toe. Roer alles door elkaar en voeg de tomaten en de ui toe. Laat even mee bakken. Voeg het vlees doe en bak even aan. Voeg een half glaasje water toe en zet het vuur wat lager. Het vlees zou bijna helemaal onder moeten staan als het vocht uit de tomaten vrijgekomen is, zo niet voeg je nog een beetje water toe.

Laat de curry met het vlees sudderen op een laag vuur met het deksel erop tot het vlees gaar en mals is (ongeveer 2u).

Als het vlees gaar en mals is, dan voeg je de sperziebonen toe, laat verder sudderen tot deze bijna gaar zijn.

Wanneer de bonen bijna klaar zijn haal je het deksel van de braadpan, zet het vuur iets hoger en laat de curry nog even verder inkoken. 

Verhit intussen olie in de wok en wok kort de groenten (voor bij de rijst). Ik heb de groenten smaak gegeven met een beetje soyasaus en vijfkruidenpoeder, maar dit kan ook met bv een groentebouillonblokje als je dit niet in huis hebt. Voeg de rijst bij de groenten in de wokpan en bak deze mee. 

Serveer de rijst met de lamscurry. Smakelijk!