Mongolian beef
Zin in echt comfort food? Deze smaakbom is dan een goede optie! En,...veel beter dan take-out!
INGREDIËNTEN: (voor 1 persoon)
125 gram rundvlees (dunne lende, steak,..)
1 eetlepel zonnebloemolie
2 eetlepel maïzena
4 eetlepel soyasaus
1 eetlepel bruine suiker
ongeveer 200 ml water
70 gram ongekookte rijst
250 gram groenten (naar keuze)
1 cm gemberwortel
1 theelepel chilipeper
een teentje look
- Snij het rundvlees in dunne blokjes of reepjes.
- Meng een beetje zonnebloemolie (1/2 eetlepel) met 1 eetlepel soyasaus onder de rundsreepjes.
- Strooi er 1 eetlepel maïzena over en meng goed onder elkaar.
Zet het vlees voor een uurtje opzij zodat het kan marineren.
Intussen kun je de groenten blancheren en verdere voorbereidingen treffen:
- Breng een grote pot water aan de kook. Wanneer het water kookt voeg je de groenten eraan toe en laat ze een minuutje koken. Giet de groenten af en spoel na met koud water om de kleur te behouden.
- Schil de gember en rasp dit of snij heel fijn.
- Pers een teentje look en voeg dit bij de gember.
- Snij een rode chilipeper fijn (ongeveer een cm en meng dit ook bij de gember. Als je van pikant houdt, laat je de zaadjes erbij, anders verwijder je deze.
- Meng in een kommetje een eetlepel bruine suiker met 100 ml lauw water (zodat de suiker oplost) en voeg nadien 3 eetlepels soyasaus toe.
- Meng in een ander kommetje een beetje lauw water met 1 eetlepel maïzena en meng dit tot een glad papje.
Bereiden van de groenten en de rijst:
- Breng een pot water aan de kook en kook de rijst gaar in 10 minuten. Indien je voor zilvervliesrijst kiest moet je 20 minuten rekenen!
- Verhit een beetje olie in een wokpan en wok de geblancheerde groenten tot ze gaar zijn. Breng op smaak met een beetje peper of kruiden naar keuze.
Het vlees bereiden:
- Verhit een beetje zonnebloemolie in de pan op een hoog vuur. Opgelet, laat de olie niet roken, dat is niet gezond!
- Bak de gemarineerde rundsreepjes tot ze lekker krokant zijn en schep ze uit de pan en zet even opzij.
- Verlaag het vuur en doe het gembermengsel in dezelfde pan en laat dit een minuutje bakken.
- Blus de gember met het mengsel van sojasaus en suiker en laat mee opwarmen (hier mag je het vuur terug hoger zetten)
- Eens de saus warm is voeg je het maizenapapje toe en laat je de saus indikken.
- Als de saus stroperig is geworden, voeg je de rundsreepjes toe en laat je de saus lekker in het vlees trekken.
Serveer alles op een bord en werk af met een beetje sesamzaadjes en/ of koriander en platte peterselie.
Voor de sojasaus gebruikte ik een variant van sojasaus die een verminderd zoutgehalte bevat dan de normaal. Let wel, deze sojasaus bevat minder! zout, maar nog steeds behoorlijk veel. Bij de groenten voeg ik dan ook geen extra zout toe.
Indien je dit gerecht glutenvrij wil maken, is het een optie om de soyasaus te vervangen door tamari (glutenvrije sojasaus) of worcestersaus.