Frisse Thaise salade

(met mie, limoen, rundsvlees en cashewnoten)

Ingrediënten voor 2 personen

  • 150 à 200g eiermie
  • 200g biefstuk
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 wortel
  • komkommer
  • enkele radijsjes
  • kerstomaatjes
  • sojascheuten
  • lente ui (1 bussel)
  • 1 à2 teentje look
  • zwarte peper

 

Voor de dressing :

  • 1 eetlepel lichte soyasaus
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • ½ eetlepel vissaus (optioneel)
  • 1 theelepel olijfolie
  • sap en zeste van 1 (onbespoten)limoen
  • het groene uiteinde van de lente ui
  • chilivlokken

Om te dresseren :

  • verse koriander (voor de liefhebbers)
  • zwarte sesamzaadjes
  • handje gehakte cashewnoten, liefst ongezouten
  • 1 limoen in 4 schuifjes
  • enkele schijfjes rode chilipeper (met of zonder zaadjes)

Bereiding :

Maak eerst de dressing. Rasp de schil van de limoen, heb je geen fijne rasp of zesteur, dan kun je de schil met een scherp aardappelmesje er af halen en zeer fijn snijden. Opgelet, alleen de buitenste laag, het witte laagje er onder is bitter en echt niet lekker. Pers nadien het sap uit de limoen en voeg alle ander ingrediënten voor de dressing , behalve het groen van de lente-ui, bij elkaar. Zet opzij.

Halveer de kerstomaten, snij de wortel heel fijn in dunne reepjes(zo fijn dat het niet stoort om hem rauw tussen de salade te eten). Snij de komkommer en radijsjes eveneens in reepjes.

Snij de lente- ui in stukken, niet te fijn. Het groene uiteinde van de lente-ui ( het stuk dat niet meer zo dik en stevig is), snij je in ringetjes en voeg je bij de dressing.

Breng een pot met water aan de kook om de eiermie in te koken.

Hak intussen de cashewnoten al in grove stukken en snij ringetjes van een rode peper.

Eens het water kookt voeg je de eiermie erbij. Zet het vuur wat lager, het water moet nog wel koken. Na een minuutje trek je met een vork de eiermie uit elkaar zodat ze niet in elkaar blijven klitten. Laat nog 5 minuten zachtjes doorkoken( check zeker de verpakking voor de kooktijd, er kan verschil op zitten tussen de merken en diktes van de mie). Giet af en laat even uitlekken.

Kruid de biefstuk met de peper. Doe wat olijfolie of vloeibare vetstof in een pan. Schoei de biefstuk goed aan langs beide kanten. Voor mij mag deze nog vrij rood zijn vanbinnen. Dit is natuurlijk eigen smaak en goesting. Zet de biefstuk opzij, dek af met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten).

Veeg de pan waarin de biefstuk gebakken is, wat uit met keukenrol en voeg opnieuw een beetje vetstof toe.

Pers de teentjes look. Bak de lente-ui en look even aan en voeg de helft van de sojascheuten toe. Eens gebakken, voeg de gekookte mie toe en roer alles goed door elkaar. Haal de pan af het vuur en voeg een beetje sesamolie toe en indien gewenst een vleugje zout. Niet alle soorten sesamolie zijn geschikt om te verhitten en de specifieke smaak gaat verloren.

Meng de rauwe groenten en de andere helft van de sojascheuten (ongebakken) met de dressing.

Snij de biefstuk in reepjes.

Schep mie, groenten en biefstuk op de borden. Werk af met gehakte cashewnoten, partje limoen, ringetjes rode peper, zwarte sesamzaadjes en koriander ( of platte peterselie of bieslook voor de koriander-haters).

Opmerkingen:

Ik kies ervoor om de dressing niet meteen met de mie te mengen. Dit is gewoon omdat ik de smaak van de mie met de sesamolie en look graag apart proef. Dit kies je helemaal zelf!

Op zoek naar glutenvrije gerechten? Je kan de eiermie vervangen door fijne rijstmihoen. De vissaus vervang je dan door tamari of een beetje tamarindepasta.

Ik vind het zelf lekker als vlees of bv tofu een gekarameliseerd korstje heeft. Ik gebruik hiervoor graag een likje gembersiroop. Ik schroei eerst het vlees aan en nadien smeer ik er nog een beetje van de gembersiroop op en laat verder bakken tot het een smakelijk korstje heeft. Het is geen must, maar is een keer iets anders 😉.