Frisse oosterse ceviche van scheermesjes

Een mix van iets van bij “ons” en de Peruviaanse en Thaise keuken. De scheermessen komen uit de Noordzee en zien we al wel eens op het strand liggen. Normaal wordt ceviche gemaakt met rauwe vis of schaal-en schelpdieren die gegaard worden in citroensap.

In dit gerechtje worden de scheermesjes wel eerst gegaard zodat de schelpen open komen.

Ingrediënten voor 4-6 personen (als hapje):

  • 100 ml rijstazijn (gemengd met een drupje honing of beetje suiker)
  • 1 rode ui
  • teentje look
  • 1cm verse gember
  • takjes bladpeterselie
  • 1/2 rode chilipeper (met zaadjes indien je van pikant houdt)
  • 1 theelepel vissaus
  • sap van ½ limoen en ½ limoen in schijfjes erbij
  • bakje scheermessen (330g bij Delhaize gekocht in dit geval)
  • 100ml witte wijn

Bereiding

Laat de scheermessen een uurtje weken in water met wat zout. Spoel al het zand van de scheermesjes.

Versnipper de ui. Verwarm een beetje olie in een kookpot en fruit de helft van de ui hier kort in. Voeg de witte wijn en de scheermessen toe. Dek de kookpot af en gaar de scheermessen tot ze mooi open staan.

Giet af, maar hou het kookvocht bij.

Laat de scheermessen afkoelen.

Rasp de gember en pers de look en meng met de andere helft van de versnipperde ui. Versnipper wat bladpeterselie en snij ongeveer de helft van een rode chilipeper in kleine stukjes. Meng dit alles met de rijstazijn met honing, de vissaus en de scheermessen kookvocht.

Haal de scheermessen uit hun schelp ( maar hou de schelpen wel bij!) en verwijder de ingewanden.

Snij het scheermessenvlees in kleine stukjes en marineer voor een half uur in de ceviche marinade.

Schep het vlees met wat marinade in de schelpen en serveer met een schijfje limoen.